Djurmotiv på mynt


Under mitt samlande de senaste åren av djurmotiv på mynt, från antiken till nutid och från hela världen, har jag många gånger funderat på hur jag på ett trevligt och informativt sätt skulle kunna sammanställa dem, dels efter arter och dels efter deras mytologiska och heraldiska betydelse i olika kulturer. Kamera och dator skulle bli mina hjälpmedel.

Avsikten är inte att göra en strikt dokumentär avbildning av myntet utan att försöka framhäva motivet i all sin prakt utan att tappa kontakten med originalet.

Sagt och gjort - under våren började jag att makrofotografera fågelmynten och upptäckte snabbt att minsta lilla fläck eller skavank på myntet blev osannolikt stor och framträdande på datorbilden. Med hjälp av ett bildbehandlingsprogram lärde jag mig att ta bort ovidkommande synintryck men samtidigt behålla en hyfsat riktig bild av motivet.

Beroende på gravyrens kvalitet delar jag in mynten i tre grupper och bildbehandlar dem på olika sätt:
- mynt som är kontrastrika och med grafisk god kvalitet,
- de som är slitna eller deformerade
- och alla bra mynt med fingeravtryck, oxidationsfläckar och annat otäckt.

Webbmastern för klubbens hemsida har välvilligt ställt utrymme till mitt förfogande och min ambition är att ungefär en gång i månaden visa och berätta om några mynt ur min samling.

Eftersom detta är första gången vill jag gärna visa tre mynt som visar de olika kategorierna och berätta lite grann om vad jag gjort.

Det första myntet föreställer en bälteskungsfiskare från Jungfruöarna, 10 cent från 1977 i silver. Proofkvalitet. Här var myntet så bra att det i stort bara var att plocka fram färgerna i bilden. Randen är borttagen.

Det andra myntet är ett stort mörkbrunt bronsmynt (ca 20 gram) från Egypten (204-180 f Kr, Ptolemy V) med Zeus och Ammon i örnskepnad till synes på promenad. Myntämnet är väldigt ojämnt. Det örnarna normalt står på är helt borta och har förmodligen aldrig funnits. Av den högra örnens huvud och hals finns svaga konturer på myntet - men i bildbehandlingen kunde jag förstärka det lilla som fanns. Bilden har gjorts ljus och vackert brun och i bakgrunden är fläckarna utjämnade. Slutligen har två olika strukturfilter lagts på bakgrunden respektive örnarna för att framhäva de senare.

Det tredje myntet föreställer en långnäbbad härfågel från Polen, 2 zlote från år 2000 i mässing. Här har endast motivet tagits med eftersom bakgrunden var tråkigt fläckig.

Birgitta Holm