Myntbladet Nr.2 2012 Maj


Redaktören har ordet!

Välkomna igen klubbmedlemmar!
Alla medlemmar i klubben har säkert redan hört den tråkiga nyheten om vår käre hedersmedlem och tidigare ordförande Carl Axels bortgång i slutet av januari. Vi minns honom med saknad som en kunnig numismatiker, alltid be-redd att dela med sig av sin erfarenhet och en trevlig kamrat på våra möten. Klubben har bekostat en krans och flera medlemmar var med på begravningen som skedde i februari. Klubben har dessutom skrivit en dödsruna som har varit publicerad i DN och i SvD, och som också finns med i detta myntblad (nästa sida). Carl Axels minne kommer att leva kvar länge i klubben.

Våren har startat så smått, vilket kan märkas med alla de uteloppisar och marknader som nu har satt igång i stockholmstrakten. Det kan dock fortfarande kännas lite djärvt att chansa med det nyckfulla vårvädret. Då kan det kännas extra trevligt att veta att vår större vårauktion (lista bifogas), som i år sammanfaller med ett treklubbsmöte den 15:e maj, håller för de flesta väder, även om vi helst skulle vilja ha strålande solsken för Liljeholmens höj-der. Förutom det digra och spännande utbudet för själva auktionen, kommer vår klubb också att bjuda på en ordentlig förtäring. Glöm inte att anmäla Ditt deltagande. Det görs enklast via email eller telefon till sekreteraren Jan Owe Frostne, tfn 08 741 21 85 eller email jan_owe@hotmail.com . Hoppas att så många medlemmar som möjligt kan delta. Jag skulle också vilja passa på och hälsa medlemmarna från våra systerklubbar i Eskilstuna och Katrineholm varmt välkomna.

Andra intressanta numismatiska händelser som vi har framför oss är bland annat Myntkompaniets myntauktion den 12 maj. Företaget är säkert av många även känt under namnet Philea, och skall nu hålla sin första renodlade numismatiska auktion. Uppsalaklubben kommer att dagen därefter, 13 maj, hålla en numismatisk litteraturauktion med objekt från Anders Frösells för-nämliga samling. Frimärkshuset håller en kombinerad frimärks- och mynt-auktion den 19 maj.

Joakim Frostne, redaktör



Carl-Axel Lindblom

F d direktören och tidigare ordföranden i Stockholms Myntklubb Carl-Axel Lindblom har som tidigare meddelats avlidit. Han blev 90 år och var alert in i det sista. Närmast sörjande är hans tre döttrar Anki, Gitte och Eva jämte fästmön sedan många år, Renée. Carl-Axel hörde hemma vid Tegnérlunden där han växt upp. Fadern, professor Gerhard Lindblom, var chef för Etnografiska museet.
Genom sitt arbete i trävarubranschen blev Carl-Axel Lindblom något av en globetrotter med resor över hela världen och många språk i bagaget. Han var medlem av Travelers Club och officer i flottan och han hade många intressen, däribland självklart sommarhuset på Dalarö. Men det var myntsamlande och kunskap om mynt som var hans stora fritidsintresse, men han var även kunnig till exempel i botanik. Tog man en skogspromenad i hans sällskap gav han oss namnen på alla örter som kantade stigen, både på svenska och latin!
Redan på 1940-talet hade Carl-Axel börjat skapa sig en betydande samling av äldre svenska mynt, men även utländska mynt från alla tider och områden. Också sedlarna hittade sin samlare i Carl-Axel som inte var främmande för någonting på numismatikens område. Som medlem i Svenska Numismatiska Föreningen (SNF) skrev han artiklar och notiser i föreningens tidskrift. Han var ordförande i Stockholms Myntklubb i många år och därefter hedersmedlem. Även i Sigtuna Myntklubb var han engagerad. När hälsan började svikta avyttrade han en del av sina mynt genom kvalitetsauktioner i SNF:s regi, och i Stockholms Myntklubb har vi haft förmånen att få auktionera ut delar av hans förnämliga samling. Vi är glada att fortfarande ha det förtroendet. Att mynten kommer från Carl-Axels samling ger dem en extra dimension och gläder de nya ägarna.
Myntsverige har med Carl-Axels bortgång förlorat en viktig kunskapskälla och en vän som var synnerligen generös med att dela med sig av sina kunskaper.

För Stockholms Myntklubb Hans Sand, Bertil Olstrup



Om kvalitetsbedömning av mynt

Den 17 januari i år genomförde Gunnar och Doris Andersson från Strängnäs Myntklubb en intressant övning med oss.
Vi fick bedöma 20 olika mynt i olika kvalitéer. Resultatet av bedömningarna på alla i lokalen närvarande medlemmar notera- des på en strecklista under resp kvalitetskolumn som medlemmen gjort.
I sammanställningen på föregående sida ser du hur resultatet för klubben totalt blev.
Spridningen från bästa till sämsta bedömning varierar stort inom klubben. Angivet medianvärde kan ge en indikation var någon- stans "rätt" bedömning ligger. Slutsatsen av övningen blev att klubbens medlemmar har en förbättringspotential när det gäller att kvalitetsbedöma mynt. Styrelsen har därför tänkt att kanske redan i höst genomföra en ny övning. Om vi medlemmar under tiden fram till dess har blivit säkrare på att kvalitetsbedöma mynt borde spridningen bli mindre.

Anders Hallberg



Protokoll fört vid
Stockholms Myntklubbs 37:e årsmöte den 21 februari 2012 i klubblokalen, Nybohovsgränd 17, Liljeholmen.
I årsmötet deltar 25 av klubbens medlemmar.
§ 1 Ordföranden Hans Sand hälsar deltagarna välkomna och förklarar årsmötet öppnat.
§ 2 Årsmötet förklaras vara vederbörligen utlyst.
§ 3 Den utsända dagordningen godkännes.
§ 4 Till årsmötesordförande väljs Hans Sand.
§ 5 Till sekreterare vid årsmötet väljs Joakim Frostne.
§ 6 Till justerare av årsmötesprotokollet tillika rösträknare väljs Lennart Ekström och Nils Sjölund.
§ 7 Klubbens ordförande, Hans Sand, föredrar styrelsens verk¬- samhetsberättelse för år 2011. Verksamhetsberättelsen godkännes.
§ 8 Klubbens kassör Anders Hallberg, föredrar styrelsens ekonomiska redovisning för år 2011. Redovisningen godkännes.
§ 9 Revisorn, Karl Einar Stridh, föredrar revisionsberättelsen. Revisionsberättelsen godkännes utan diskussion.
§ 10 Styrelsen beviljas full ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2010.
§ 11 Till styrelseordförande fram till nästa årsmöte väljs Hans Sand.
Valet sker med acklamation.
§ 12 Föreligger förslag från valberedningen till åtta styrelseledamöter.
Den sammankallande i valberedningen, Jackie Hansén, anmäler att sju i styrelsen står till förfogande för omval. Valberedningen föreslår omval av nuvarande ledamöter samt att Jan Appelqvist skall väljas in som ny ledamot. Följande kandidater är således föreslagna att jämte ordföranden utgöra klubbstyrelse för tiden fram till nästa årsmöte:
Jan Owe Frostne Bertil Olstrup Joakim Frostne Mats Johansson Anders Hallberg Jan Appelqvist Anders Tullberg
Årsmötet beslutar enligt förslaget.
§ 13 Förslag till revisorer och ersättare framförs enligt följande:
Revisorer: Karl-Einar Stridh (sammankallande) Eva Ebbman
Revisorsersättare: Björn Brolin
Årsmötet beslutar enligt förslaget. § 14 Förslag till medlemmar att förbereda valen till nästa årsmöte:
Jackie Hansén, sammankallande Karl Einar Stridh
Årsmötet beslutar enligt förslaget.
§ 16 Ordföranden informerar om kommande planerade möten med föreläsningar och auktioner.
§ 17 Årsmötet beslutar att fastställa budget enligt förslag.
§ 18 Ordföranden framför styrelsens förslag att medlemsavgiften för år 2013 skall vara oförändrad, dvs. 150 kr. för fullt betalande medlem och 75 kr. för ungdom ej fyllda 20 år.
§ 19 Inga motioner har inlämnats till styrelsen.
§ 20 Hans Sand tackar årsmötet för det förtroende som visats honom genom utnämningen till ordförande.
Därefter förklarar han årsmötet avslutat.
Dag som ovan
Joakim Frostne, Hans Sand, sekreterare ordförande
Justeras Lars Arnald Nils Sjölund



Vid styrelsens möte i mars månad blev styrelsen konstituerad. Ansvars-fördelningen inom styrelsen är som vanligt angiven på myntbladets sista sida.
Styrelsen



Inteckningslotteriet
Nytt guldmynt är inköpt, en svensk femkrona blev det denna gången också. Vi har redan tidigt i lotteriet fått en medlem med två inteck-ningar! Inteckningsvinnare hittills är:
Januari Mikael Papamichailidis februari Nils Sjölund mars Jackie Hansén april Mikael Papamichailidis
Joakim F



Ordningsregler gällande vårauktionen på treklubbsmötet
Reklamationsrätt för inropade objekt är två veckor efter att objekten har erhållits. Detta innebär att de som är närvarande vid auktionen har från detta datum två veckor på sig att reklamera. Den som beviljats eventuell kredit på inropade objekt, ska senast tre arbetsdagar efter auktionen ha betalt in likvid för objekten.
Den som har lämnat skriftligt anbud ska inom fem arbetsdagar säkerställa att likvid för inropade objekt har kommit till klubbens konto. Därefter skickas objekten ut med post till mottagaren. Denne har då två veckor från det att han/hon fick objekten att eventuellt reklamera dem.
Senast efter att reklamationstiden har gått ut, erhåller säljaren betalning för sina sålda objekt från klubben. Skulle föreningen tidigare ge betal-ning till säljaren äger styrelsen rätt att kräva tillbaka betalning för sålda objekt om köparen inte är nöjd och har reklamerat dem.
Styrelsen gör generellt ingen kvalitetsbedömning av auktionsobjekten. Det är upp till säljaren att göra en lämplig värdering av sina objekt. Skulle styrelsen eventuellt finna objekt som uppenbart är felaktigt klassificerade, äger styrelsen rätt att ändra klassificeringen, alternativt returnera objekten till inlämnaren.
Klubben kommer att ta ut en avgift på 10% på klubbat pris, som oavkortat går till klubbkassan för framtida utgifter.
Auktionen är öppen för samtliga myntklubbsmedlemmar i Sverige.
Den som inte har möjlighet att personligen närvara vid auktionen kan lämna sina bud till styrelseledamoten Anders Tullberg. Han nås på mail: flaffa4@hotmail.com , eller telefon: 08 531 914 18. För vanlig ”snigelpost” är adressen till Anders: Balders väg 13, 4 tr., 145 71 Norsborg.
Anders H



Klubbens lotteriverksamhet
Lotterierna har ju utgjort ett stående inslag i klubbens verksamhet under alla år. Ibland har det varit lätt att vid klubbens sammankomster sälja lotter, ibland har det varit svårare. Utan tvekan har lotterivinsterna spelat stor roll för benä-genheten hos klubbmedlemmarna att lyfta på plånboken för att förvärva ett antal möjligheter till vinster. Ett tag dominerades vinstbordet av föremål av typen kopparbyttor, keramik etc. Även om klubben var mycket tacksam gente-mot givarna av dessa vinster, som genomgående var gåvor till vår verksamhet, kunde vi konstatera att de knappast höjde lottköparnas iver att satsa på vinstmöjligheterna.
För några år sedan utvecklade vi lotteriverksamheten genom att förändra vinstbordets utseende. Förekomsten av en flaska stärkande elixir stimule- rade påtagligt lotteriintresset. Höjdpunkter utgjordes dessutom av chok- ladaskar och kaffeförpackningar. Under senare tid har vi också utnyttjat trisslotter som mer attraktiva vinster.
När klubben introducerade systemet med inteckningar i guldmynt för den som vann första priset vid varje lotteritillfälle kunde vi avläsa ett ytterligare intresse för lotterierna. Medan vi tidigare huvudsakligen arbe- tade med en ring om 100 lotter per möte har vi numera ofta en ring om 200 lotter. För att garantera att ingen skall missa möjligheten att köpa lotter, även om man kommer sent till klubbmötet, har styrelsen beslutat att genomgående använda 200-ring även om det kan betyda att alla lotter inte alltid blir sålda.
För att vara en myntklubb måste man dock konstatera att förekomsten av vinster med numismatisk anknytning under alla år har varit svag. Oftast har det rört sig om en eller annan jetong eller medalj eller i bästa fall ett lokalmynt.
Nu vill styrelsen råda bot på detta. Sålunda har vi förvärvat ett hundratal svenska kopparmynt i hyggliga kvalitéer som spänner från Kristina till Oscar I med tyngdpunkten på regenterna under 1700-talet. Vi kommer Att låta dessa mynt utgöra halvparten av de 10 vinster som står på spel vid varje mötestillfälle. Vi utgår också ifrån att det kan finnas fortsatt intresse för direkt livsnjutande produkter som elixir, choklad och kaffe. Dessa vinsttyper kommer också, så länge vi kan ordna tillförseln av pro-dukterna i fråga, att återfinnas på vinstbordet.
Det är styrelsens förhoppning att den förändring av vinstsituationen i lotteriverksamheten som vi genomförde redan från och med aprilmötet i år, ytterligare skall göra vår verksamhet attraktiv för medlemmarna och kanske medverka till att påverka tillförseln av nya medlemmar. Hans S



Gåvoauktionen den 19 juni
Den 19 juni genomför vi sista mötet för våren. Styrelsen ber härmed alla medlemmar att vara givmilda och skänka en gåva till gåvoauktionen som äger rum denna dag. Minimivärdet på objekten (mynt, sedlar, vin, böcker, medaljer etc.) bör vara 50 kronor. Observera att gåvorna inte skall vara inslagna!
När man skänker en gåva, erhåller man en lott till ett särskilt lotteri, där man kan vinna fina vinster. Lotterna i detta lotteri kan alltså inte köpas, utan tilldelas endast som utbyte mot gåva! Inkomsterna från lotteriet tillfaller klubben.
Styrelsen



När ska begreppet ”raritet” användas?!
Har hört och läst om att begreppet raritet används alltför ofta, eller i fel sammanhang av både mynthandlare och kunniga samlare, och att det används ofta av oseriösa säljare. Jag tycker att detta ämne borde samtalas om i alla myntklubbar och numismatiska sammanslutningar i Sverige, begreppet är alltför flytande idag: Sällan förekommande i handeln, mycket sällsynt, etc.
På 80 och 90-talet fanns i auktionskatalogerna en raritetsnivå, uppsatt från 1 ex till 10 ex i privat ägo, jag tyckte den var bra för att det var ett bestämt antal av de sällsynta objekten som fick beteckningarna: RRRR: 1- 2 ex, RRR: 3-5 ex, RR: 6-10 ex i privat ägo. Så långt fun- gerar det bra enligt min erfarenhet.
Min fråga är sålunda: upp till vilket antal kända ex i privat hand ska man sätta till beteckningen R?, 11-25 ex, 11- 50 ex , 11-100 ex ? Jag själv föreslår maxantalet till 25 ex i privata samlingar. Med dagen teknik är det lätt att registrera, fotografera och väga till hundradelsgrammet utan större ansträngning. Att lägga upp register av dessa raritetsobjekt måste vara uppnåeligt, inte omöjligt. Här borde man väl kunna sätta en övre maxgräns där beteckningen ”Raritet” får eller bör användas på numismatiska objekt. För högre antal än 25 får man väl sätta förslagsvis SSS, SS, S,?
Kom in med förslag, det här tål att tänkas på, men det här blir inte klart över en natt!
Jan Appelqvist



Ny myntskatt funnen på Gotland
Ännu en stor silverskatt har hittats på Gotland. Skatten består av flera tusen silvermynt som låg i ett intakt kopparkärl. De lövtunna silver-mynten kommer troligen från Västeuropa. Ett av dem som hunnits göras rent kommer från Köln i Tyskland och bär årtalet 1043.
Det är inte så vanligt med mynt från Västeuropa i vikingatida myntfynd på Gotland. Vanligare är arabiska mynt från några århundranden tidigare, säger Lars Sjösvärd, chef för Gotlands museum.
Fyndet gjordes den 5 april då en person utsänd av länsstyrelsen fick utslag på sin metalldetektor på en åker i Stale i Rone socken. Sökandet ingick som en del i skattfyndsprojekt där länsstyrelsen låter undersöka platser där tidigare fynd har gjorts.
– Nu kommer det att ta några veckor att frilägga och göra rent alla mynten, säger Lars Sjösvärd. Jag hoppas att vi ska kunna visa upp dem på museet i samband med att vi inviger vår nya basutställning om Medeltiden den 6 juni.
Källa: DN